ASTRA I BOROVO

VERIFIED SUPERIOR EXPERIENCE

59CH67
19.12.2018.

ASTRA d.o.o. i BOROVO d.o.o. - najveći trgovinski lanci za trgovinu obućom sa 110 maloprodajnih objekata širom Bosne i Hercegovine.

PROEKSIM d.o.o je jedna od vodećih bosanskohercegovačkih kompanija za uvoz i veleprodaju obuće. Uspješno posluje kao matična firma dva maloprodajna trgovinska lanca ASTRA d.o.o i BOROVO d.o.o Sarajevo. Dugogodišnjom tradicijom i uspješnim konceptom aktivnosti usmjerenim ka izgradnji dugoročnih poslovnih odnosa i veza s inostranim dobavljačima, kontinuirano obezbjeđuju reputaciju povjerljivog i iskusnog poslovnog partnera. Trgovinska grupacija upošljava 460 visokostručnih i iskusnih uposlenika koji su konkurentska prednost i garancija uspješne poslovne saradnje sa renomiranim svjetskim proizvođačima obuće.

S ponosom zastupaju sve vodeće svjetske brendove obuće kao što su Goex, s.Oliver, Tamaris, ROSSI, Nero gardini Skechers, Imac, IN BLUE, Frodo, a u segmetnu tekstila Max Mara Weekend, Max Mara Studio, LIU JO, Guess, Max&co, Mexx, Sisley i mnoge druge što dodatno potvrđuje opredjeljenost u praćenju trendova moderne kupovine.

 

Customers' Friend program

Cilj certifikacijskog programa ICERTIAS Customers’ Friend jeste stimuliranje proizvođača i davatelja usluga na što više standarde pružanja vrhunskog ukupnog korisničkog iskustva te na što veću razinu kvaliteta kad je riječ o cjelokupnoj korisničkoj aftersales podršci te visokokvalitetnog i prijateljskog odnosa s klijentima.

ICERTIAS Customers’ Friend kod dobavljača proizvoda i ponuđača usluga na tržištu u njihovoj komunikaciji s klijentima i kupcima potiče ljubaznost, stručnost, etičnost i profesionalnost.

Cilj programa Customers’ Friend jeste povećati transparentnost komunikacije između proizvođača i davatelja usluga te krajnjih konzumenata (potrošača) i poticati sve sudionike tržišta na što odgovornije ponašanje prema svojim zaposlenicima i prirodnoj okolini.

Pristup ICERTIAS Customers’ Friend certifikacijskom programu Astru i Borovo obavezuju u daljem nastojanju da svojim potrošačima, kupcima, odnosno klijentima ponude proizvode i usluge prema najvišim kvalitativnim standardima uz najkonkurentniju moguću cijenu, posebno obraćajući pažnju na cjelokupno korisničko iskustvo te na ukupnu korisničku podršku nakon prodaje samog proizvoda odnosno usluge.